חשיבות הסכם עבודה ואיך גם המעסיק וגם העובד מרווחים ממנו
כולנו רוצים להצליח בעבודה שלנו, להתקדם, להיות מסופקים ולהרגיש בה יציבות. אך לעיתים, המציאות טופחת על פנינו, מתגלעים סכסוכים, התנהגות פוגענית, קושי לעבוד או להעסיק עובד מסוים ועוד ועוד. קושי זה יכול להיות מצד המעסיק, מצד העובד או מצד שניהם.
במקרה של סכסוך או דברים הקשורים לדיני עבודה כדאי לקבל ייעוץ של עורך דין לייצוג משפטי מול הערכאות השונות. ולצד זאת, עורך דין יכול לסייע גם בכלי, שיחסוך או יפחית את עוצמת הסכסוך ואת אי הבהירות ואפילו יסייע בהימנעות מהגעה לבתי המשפט. כלי זה הוא הסכם או 'חוזה העסקה'.
מהו 'הסכם העסקה'?
ראשית נעשה הבחנה בין הסכם העסקה או חוזה העסקה לבין מה שמוגדר בחוק כ'הודעה לעובד'. הודעה לעובד היא הכרח ובו קיימת חובה למסור לעובד הודעה על תנאים ופרטים על העסקתו, כגון: תיאור התפקיד, שמות הממונים עליו, אורך ימי העבודה, מנוחה וחופשים, תנאי שכר ותנאים סוציאליים ועוד. על מידע זה להימסר בכתב ובתוך 30 יום ואי ביצוע ימוביל לקנסות כבדים ולדין פלילי.
הסכם העסקה לעומת זאת – אינו הכרח. יחד עם זאת הוא רצוי, שכן הוא מהווה בסיס דרכו ניתן ליישב מחלוקות ומכלול הדברים הרבה יותר ברור לכלל הצדדים. הוא מפרט ומרחיב על ההתקשרות בין העובד למעסיק. העובד יודע בדיוק מה הוא מקבל ומה מצופה ממנו וכך הוא יכול להיות מוגן מפני בקשות ניצולן של המעסיק.
מנגד, גם למעסיק חשיבות בעריכת הסכם ויפה שעה אחת קודם, עוד בתחילת תקופת ההעסקה. הוא מאפשר למעסיק להיות מוגן מפני התנהגות לא נאותה או עבודה שלא כמצופה ומוסכם של העובד.
מי יוזם את החתימה על הסכם העסקה והעבודה?
לרוב ובאופן טבעי, המעסיק הוא שיזום את החתימה על חוזה. ככלל כדאי שהוא יערך וינוסח על ידי עורך דין לייצוג משפטי, העוסק בתחום דיני עבודה. עורך הדין ילמד את מאפייני העבודה ודרישות התפקיד השונות כמו גם המבנה הארגוני וההתנהלות והתנאים בו ומשם יגבש את הסכם העבודה המשפטי, כך שניתן יהיה לנטרל סכסוכים תדירים כמו גם סכסוכים נדירים.
גם העובד יכול לפנות לעורך דין העוסק בדיני עבודה, כדי לבדוק כי זכויותיו לא נפגעות. ככלל, כל שינוי בתנאי העסקה, נכון שיוכנס ויעודכן בהסכם העבודה.
מהי ההתנהלות במקרה בו חוזה העסקה מופר?
במקרה של אי עמידה בזכויות המגיעות לעובד או לחלופין במקרים בהם העובד פוגע במעסיק ובעבודה, אנו חוזרים להתחייבויות בחוזה ובחנים את המקרה לאורם. במידה וצד אחד הפר את האמור או כתוב בחוזה – קל יותר להשיג מזור משפטי. חשוב להדגיש, כי אין חובה שחוזה העבודה יהיה בכתב אבל במידה והוא נכתב ונחתם בין הצדדים בכתב – כוחו עולה.
בכל מקרה, במקרה של הפרה, כדאי לערב או להתייעץ עם עורך דין. בחלק מן המקרים, בחוזה עצמו יהיה כבר כתוב המנגנון לפתרון הסכסוך או הפיצוי שהוסכם מראש. במקרה ואין הדבר כך, ניתן להביא את המקרה בפני בתי המשפט ואז המצאות חוזה כתוב – יועיל לצד שהחוזה עמו הופר