במאמר זה נסקור מהי העונה המוכרת בשם בין הזמנים בציבור החרדי ואיך היא מתקשרת לעולם הנופש החרדי. אם אתם לא עוסקים בתיירות ואתם לא מכירים את הציבור החרדי, יש לכם מה לקרוא מידע מעשיר ומיוחד.
מה הפירוש המילולי של בין הזמנים?
לפני שנתחיל להסביר מהם ימי בין הזמנים וההקשר שלהם לעונת הנופש והטיולים במגזר החרדי, נפתח תחילה עם הפירוש המילולי. בין הזמנים הוא ביטוי המגדיר תקופה קצרה בין שני זמנים. בציבור החרדי עונות השנה מחולקות בעיקר בקרב לומדי התורה לזמנים המכונים, זמן אלול, זמן חורף, וזמן קיץ. הימים בין התקופות מכונים ימי בין הזמנים. ימים אלו הם ימים בהם לא מתקיימים לימודים בבתי הספר ובמקביל יש גם חופשה קצרה בישיבות ותלמודי התורה.
מתי יוצא הזמן ומתי בין הזמנים?
הזמנים שהגדרנו מקודם זמן אלול, זמן חורף, וזמן קיץ, חלים בתקופות הבאות. זמן אלול חל בחודש אלול ומסתיים אחרי יום כיפור לפי השנה העברית. זמן חורף חל בחודש חשון לפי הלוח העברי ומסתיים בראש חודש ניסן. זמן קיץ מתחיל בראש חודש אייר ומסתיים בחודש אב. בין הזמנים הארוך ביותר בשנה הוא בין הזמנים ניסן. בין הזמנים מתחיל בראש חודש ומסתיים חודש אחר כך, אולם בגלל חג הפסח וההכנות הרבות זהו לא זמן משמעותי לחופשות כמעט עד אחרי החג. בין הזמנים אב הוא בין הזמנים שחל לאורך כשלושה שבועות והוא מהווה עונת נופש בין הזמנים הגדולה ביותר. זוהי עונה בה הציבור החרדי מחפש מקומות להתרעננות והפוגה לקראת התחלת שנת לימודים חדשה.
בין הזמנים הבא מתחיל אחרי יום כיפור עד שבוע לאחר סוכות בראש חודש חשון, בין הזמנים זה יחסית ארוך גם כשלושה שבועות אולם חג הסוכות שחל באמצע וההכנות הנדרשות מגבילות את כמות הנופשים שיוצאים שגם צריכים סוכה מה שלא נמצא בכל מקום נופש מתאים.
מה מיוחד בבין הזמנים ולמה יוצאים דווקא אז לחופשה?
אחד הדברים המיוחדים בבין הזמנים הוא התאחדות כל המשפחה בבית. אחד הערכים החשובים בקרב הציבור החרדי הוא המשפחה ואחידותה, ולכן אין זמן מתאים יותר לצאת לטייל כשכולם נמצאים יחד. הערך של הלימודים חשוב מאוד בקרב הקהל החרדי ולכן גם לא יסכימו לוותר כל כך מהר על יום לימודים כדי לצאת לטיול. השילוב של חופש וכל המשפחה יחד מהווים הזדמנות מצויינת ליציאה לנופש.
לסיכום: בין הזמנים הוא זמן שמשמש כהפוגה בקרב בני הציבור החרדי בין זמני לימוד שונים בשנה. זהו ההזדמנות המתאימה ביותר לצאת לנופש משפחתי לטייל ולהכיר את ארץ ישראל היפה.
בכתבה זו נעזרנו במידע מתוך אתר כוכב הנופש אתר האינטרנט של הנופשים בציבור החרדי.