לא מעט אנשים חולמים להיות עצמאיים. אף אחד לא משלה את עצמו – העצמאות מחייבת המון תעוזה, השקעה ואנרגיות, אך היא משתלמת ביותר לאורך השנים, גם כלכלית אך גם בחיים עצמם. עסק תמיד מתחיל בצעדים מדודים, אז מה מצריכה פתיחת עסק קטן ואיך בדיוק פותחים אותו? כל התשובות בהמשך.
עוסק זעיר או מורשה?
בתחילת הדרך עסק יכול להיות זעיר או מורשה, זאת בתנאי שהוא עומד בתנאים השונים שהחוק מציב לכך. עוסק זעיר הוא עסק שלא חייב בדיווחים חודשיים למע"מ ומסיבה זו הוא גם לא יכול לקזז מע"מ. מצד אחד, מדובר על הקלה משמעותית לעסק בתחילת דרכו, אך מאידך הדבר גם מעיד על עסק שנמצא בתחילת דרכו או שהוא אינו רווחי. זה אמנם נוח, אך עוסק מורשה יכול לשדר יותר רצינות וותק בתחום.
כדאי גם לדעת שלא בכל הקמת עסק העסק יכול להירשם כפטור, בתחומים שונים ובהם אדריכל, כלכלן, אגרונום, רופא שיניים, בעל מעבדה, שמאי, חוקר פרטי, פסיכולוג, יועץ מס או תיווך נדל"ן ועוד, האפשרות היחידה היא פתיחת עוסק מורשה. כמו כן, כל מי שמרוויח מעל 107,692 ₪ (נכון לשנת 2023) צריך להיות עוסק מורשה ולא פטור.
אז מה צריך כדי לפתוח עסק?
הצרכים לפתיחת העסק תלויים מאוד בסוג העסק. כדי לדעת מה צריך כדי להקים עסק צריך להכיר את סוגו: אם זו מספרה, יש צורך לשכור מקום, לחתום על חוזה, לרכוש ציוד, לעבוד מול ספקים, להתנהל מול העירייה מבחינת תשלומים וגם לדאוג לפרסום מתאים. או זה עסק של מתן ייעוץ עסקי הצורך יכול להיות פשוט ביותר ולהסתכם בפתיחת דף פייסבוק עסקי ושיווק וקביעת פגישות, לצורך כך כמעט לא יהיה נחוץ דבר.
כמעט תמיד יש צורך בתקציב ראשוני שיסייע להקים את העסק ולחיות ממנו בחודשים הראשונים כאשר העסק נמצא בראשית דרכו. כמו כן, כדאי לקחת בחשבון הוצאות שונות וראשוניות כמו תוכנות מחשב, רכב, ציוד או הוצאות עבור פרסום ושיווק. כדאי להיות ממוקדים, להכיר את קהל היעד וגם להציע שירות או ערך מוסף ייחודי שאין לאחרים.
ומה לגבי ייעוץ עסקי מקדים?
כמעט בכל מצב שהוא מומלץ לבצע ייעוץ עסקי מקדים לפני פתיחת עסק קטן ומסיבה מאוד פשוטה – אם לא הייתם בעלי עסקים קודם לכן, עליכם לרכוש מעט ידע לפני שתקפצו למים. כדאי להכין תוכנית עסקית, לפצח את קהל היעד, להיות מעודכנים בכל החידושים האחרונים ולהציב מטרות ויעדים לטווחים קצרים כמו גם לארוכים.
איך פותחים בפועל את העסק?
כל אדם שמעוניין לבצע פתיחת עסק קטן צריך להתחיל את המסע במשרדי המע"מ, שם יצטרך לחתום על מסמכים שונים ובהם הצהרה על גובה ההכנסה הצפויה (טיפ – אל תצהירו גבוה מידי, זה יעלה לכם ביוקר במקדמות בשלב מאוד מוקדם) ואז עליו לסור למס הכנסה ולבצע פתיחת תיק. לאחר מכן יש לפתוח תיק בביטוח הלאומי ולשלם את המקדמות גם כן.
קחו בחשבון – תחילת הדרך יכולה להיות מבלבלת מאוד, אך אם תיעזרו באנשי המקצוע המיומנים בכך ותקנו לעצמכם את הכלים הנכונים, אתם תצלחו את הדרך ותיהנו מפירות עמלכם.